Usability-onderzoek uitvoeren?

Usability-onderzoek is het testen van een website, app of prototype met gebruikers uit de doelgroep. Testers kunnen worden begeleid door een onderzoeker, denken hardop na en geven zoveel mogelijk feedback. Bedrijven voeren usability-onderzoek uit om knelpunten te ontdekken en de user experience (UX) te verbeteren.  

Onderzoek uitvoeren voor een website of app die nog niet live staat? Lees dan meer over behoefteonderzoek, conceptonderzoek of prototype-onderzoek

  • Wij werven testers uit jouw B2C of B2B-doelgroep
  • Gemiddelde doorlooptijd van 10-15 werkdagen, sneller op aanvraag
  • Volledig remote betekent een voordelig tarief (v.a. €1395,- per onderzoek)
Inzicht in de waarom

Analytics laten zien wat gebruikers doen. Met usability-onderzoek kom je achter de waarom.

Voorkomt sturen op aannames

Valideer hypotheses en aannames met usability-onderzoek voor maximaal resultaat.

Duidelijk rapport met alle knelpunten

Direct inzicht in de urgentie en frequentie van UX-issues op de website.

Hoe wordt usability-onderzoek uitgevoerd?

Voor het uitvoeren van usability-onderzoek kan gebruik worden gemaakt van unmoderated of moderated user tests die via het platform van User Sense worden uitgevoerd, waarbij gebruik kan worden gemaakt van alle features

Het traject voor usability-onderzoek kan worden opgedeeld in drie fases. 

1 - Voorbereiding
In een vrijblijvende kennismaking bespreken we de doelstelling van het onderzoek en geven we advies over de juiste methodiek. Na akkoord op de offerte wordt de kick-off met de UX-onderzoeker ingepland. Hierin worden de onderzoeksvragen en het respondentenprofiel besproken, zodat de onderzoeker het testplan op kan stellen. 

2 - Uitvoering (un)moderated user tests
De werving wordt in gang gezet en de uitvoering van de user tests vindt plaats via het platform. Alle sessies worden automatisch opgenomen en beschikbaar gesteld. Voeren we moderated user tests uit? Dan is het mogelijk om live mee te kijken via de livestream

3 - Analyse en rapportage
De UX-onderzoeker analyseert de testsessies via het platform, waarbij de transcriptie en de onderzoeksaantekeningen ook voor jullie beschikbaar wordt gesteld. De meest interessante fragmenten worden samengevat in een highlightvideo als ook een uitgebreid onderzoeksrapport. Tot slot worden de resultaten gepresenteerd in een evaluatie.

Krijg antwoord op vragen zoals

Conversiekillers

Wat zijn de grootste knelpunten in de user experience (UX) en hoe kan de conversie worden verhoogd?

Gebruiksvriendelijkheid

Hoe ervaren gebruikers onze website? Wat zijn de top 3 fijn- en pijnpunten?

Vindbaarheid

Hoe komen gebruikers op de website terecht en welke informatie verwachten zij te zien?

Uitstraling

Wat vinden gebruikers van de uitstraling? Vinden zij deze passen bij onze branche en ons merk?

Wat leveren we op?

De oplevering na afloop van een usability-onderzoekstraject bestaat uit drie onderdelen. 

Inzage in testsessies en onderzoeksaantekeningen
Alle user tests en onderzoeksaantekeningen worden beschikbaar gesteld via het dashboard. Er kan een onbeperkt aantal gebruikers worden uitgenodigd, zodat iedereen in de organisatie de sessies terug kan kijken indien gewenst. 

Highlightvideo
Als aanvulling op het onderzoeksrapport knippen wij de meest interessante fragmenten uit de opnames en voegen deze samen in één video van vijf tot tien minuten. 

Onderzoeksrapport
In het onderzoeksrapport wordt alle inzichten samengevat. Hierbij wordt aangegeven hoe vaak gebruikers tegen een bepaald issue aanliepen, zodat duidelijk wordt welke issues de meeste prioriteit hebben.

Weten hoe een onderzoeksrapport eruit ziet?
Download het voorbeeldrapport.

Vrijblijvend digitaal kennismaken?

Plan een vrijblijvende digitale kennismaking in. In dit gesprek bespreken we jouw doelstellingen en de onderzoeksvragen. Bij interesse sturen we dezelfde dag een voorstel op maat naar je toe.

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen en antwoorden voor jou op een rijtje gezet.

User Sense heeft dit op moment meer dan 25 000 actieve testers.

Onze testers zijn verspreid over heel Europa, waarbij het merendeel van onze testers woonachtig is in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. 

Zeker! We waken ervoor dat respondenten niet te vaak testen. We houden bij hoe vaak een tester mee heeft gedaan met onderzoeken in de afgelopen maanden en zorgen ervoor dat zij aan maximaal twee tests per maand meedoen. 

Zeker! Bij User Sense werken we op dagelijkse basis samen met bureaus door heel Europa. Hier kom je meer te weten over het User Sense Agency Network.

Ja, het is mogelijk om eigen testers uit te nodigen. We brengen dan uiteraard geen wervingskosten in rekening. Je betaalt dan alleen voor het gebruik van het platform. Meer informatie over de tarieven vind je op deze pagina

Alle testers doorlopen een aanmeldproces waarin wordt uitgelegd wat er van hun wordt verwacht tijdens gebruikersonderzoeken. Zaken zoals hardop moeten nadenken en zoveel mogelijk feedback geven is dan ook iets waar zij bekend mee zijn.

In de meeste gevallen voeren we alleen testsessies uit met testers die de kwalificatietest succesvol hebben doorlopen. Zo weet je zeker dat je testers werft die zich kunnen verwoorden en het leuk vinden om feedback te geven. 

In veel gevallen kunnen testers binnen 72 uur geworven worden, al is het aan te raden hier langer de tijd voor te nemen. Over het algemene geldt dat hoe eerder de werving wordt uitgezet, des te meer aanmeldingen er binnenkomen. 

Ja, het is mogelijk om collega's of klanten de sessie te laten bijwonen als observator. Zij kunnen helpen met het toevoegen van onderzoeksaantekeningen en deelnemen aan de chat. Om ervoor te zorgen dat de tester zich niet al te veel bekeken wordt, nemen observators niet deel aan het gesprek. In de praktijk betekent dat de webcam en de microfoon van de observator altijd uit staat. 

Op dit moment blijven de sessies zes maanden op het platform van User Sense beschikbaar. In deze periode kun je de sessies, bekijken, analyseren en delen met collega's. Ook kun je de sessies downloaden, zodat hier intern op kan worden teruggegrepen. 

Usability-onderzoek aan het overwegen?

Plan een vrijblijvende kennismaking of download het voorbeeldrapport.