Prototype testen? Krijg feedback van je doelgroep.

Heb jij een nieuw prototype gemaakt en ben je benieuwd hoe deze wordt ervaren door gebruikers? Met de tool van User Sense test je snel met gebruikers uit jouw doelgroep. 

Prototype gemaakt met Figma, Sketch, InDesign, Invision, Proto.io of Adobe XD? Dan kun je eenvoudig de link met ons delen zodat deze getest kan worden. Zowel op desktop, tablet en mobiel. 

Wil je zelf het gebruikersonderzoek uitvoeren en heb je alleen respondenten nodig? Ook dan kunnen wij je verder helpen. 

 • Tool voor (un)moderated user tests en diepte-interviews
 • Testerdatabase met 25 000 testers om de doelgroep te werven
 • Onderzoeksservice voor het uit handen nemen van prototypeonderzoek
prototype testen

Vermijd risico en test je prototype

Door je prototype te testen met je doelgroep ontdek je in een vroeg stadium wat goed gaat en wat beter kan.

Boek een demo
Ontdek knelpunten in het design

Test het prototype met je doelgroep om knelpunten te ontdekken.

Snelle validatie van je prototype

Met een doorlooptijd van 1 tot 2 weken kun je snel weer verder.

Bespaar op ontwikkelkosten

Het aanpassen van een prototype is goedkoper dan het aanpassen van code.

Voordelig gebruikersonderzoek

Door gebruik te maken van een Remote UX Lab hoeft een prototype test niet veel te kosten.

Remote UX Lab

Aan de slag met prototype testing

Ga in drie stappen in gesprek met je doelgroep via het platform.

1 - Bepaal met wie je wil testen

Gebruik onze testerdatabase van 10 000 testers of nodig zelf testers uit.

2- Usability tests (laten) uitvoeren

Voer zelf de prototype test uit of laat dit doen door User Sense.

3 - Verbeter het prototype

Verbeter het prototype op basis van de onderzoeksinzichten.

Bepaal wie het prototype moet testen

Voor de meest relevante onderzoekresultaten, wil je ervoor zorgen dat je het prototype test met testers die volledig overeenkomen met de doelgroep.

Dit kun je doen door bestaande klanten uit te nodigen of door testers te werven die passen binnen de doelgroep. Bij een prototype test is een combinatie tussen beiden vaak het meest interessant. 

Afhankelijk van de fase waarin het prototype zich bevindt, wordt er voor een prototype test vaak gebruikgemaakt van concept- of usability-onderzoek
 

In welke ontwikkelfase kun je je prototype testen?

Hieronder lopen we je door de drie fases van prototype testing heen.

Testen van mock-ups en niet-interactieve prototypes

Dit type test wordt ook wel een verkennende user test genoemd, waarbij schetsen of mock-ups van een website of app wordt getest. Vaak is het prototype nog niet volledig doorklikbaar, waardoor het aan te raden is een moderator het onderzoek te laten begeleiden. In dit geval maak je vaak gebruik van gemodereerd usability-onderzoek.

Voor het uitvoeren van gemodereerd usability-onderzoek kun je gebruik maken van een fysiek of remote UX Lab (zoals die van User Sense). 

Bij het testen van niet-interactieve prototypes en mock-ups ligt de focus vaak op:

 • De algemene indruk van de gebruikte huisstijl op testers;
 • Het achterhalen of het voor testers duidelijk is waar pagina's voor dienen;
 • Ontdekken welke informatie testers verwachten te zien op welk moment;
 • Achterhalen of het voor testers duidelijk is wat ze moeten doen.

Het testen van een product vroeg in de ontwikkelcyclus is van onmiskenbare waarde. Zo vinden fundamentele beslissingen over het design al vroeg in de cyclus plaatst, die doorwerken op de fases die daarop volgen. Door een eerste versie al in een vroeg stadium te testen kan veel tijd en geld worden bespaard.

Testen van interactieve prototypes

Dit type test wordt ook wel de assessment test genoemd. In deze fase test je een product dat al wat functionaliteiten heeft ingebouwd en waarin de tester zonder moderator door de website of app heen kan bewegen. Het hebben van een moderator is dan ook niet noodzakelijk en de test kan zowel online als in een usability lab plaatsvinden. 

Prototype gemaakt in FigmaSketchInDesignInvisionProto.io of Adobe XD? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je te testen op mobiel, tablet en desktop.

In de assessment test is het prototype doorklikbaar en kunnen respondenten navigeren door middel van hotspots. Kenmerken voor een assessment test is dat: 

 • Testers niet alleen feedback geven, maar taken ook daadwerkelijk uitvoeren
 • Dit type zich goed leent voor zowel unmoderated als moderated user testing
 • Er een grotere focus ligt op het verzamelen van kwantitatieve usability metrics (SUS, NPS, SEQ, error rate, task to completion, time to completion, etc.)

Met meer dan 10 000 testers en onze eigen UX-onderzoekers, kunnen wij je goed bij helpen bij het testen van prototypes. Benieuwd hoe dat eruit ziet?

Bekijk een UX-onderzoeksrapport

Test je prototype voor livegang

Dit type test wordt ook wel de validatie- of verificatietest genoemd. Deze test vindt plaats aan het einde van de ontwikkelcyclus, vlak voordat het product op de markt wordt gebracht. Net zoals bij fase twee kan dit type test online worden voltooid, zonder moderator. 

De validatietest is veel opzichten hetzelfde als de assessment test, maar verschilt op drie punten:

 • Usability criteria waar het product aan moet voldoen zijn voorafgaand aan de test opgesteld. Dit kunnen kwantitatieve variabelen zijn zoals de error rate of time to complete, maar ook of eerder ontdekte problemen die nu zijn verholpen. 
 • De tester heeft heel beperkt of helemaal geen contact met de eventuele moderator
 • Het verzamelen van kwantitatieve data heeft de meer focus

Wanneer bovenstaande datapunten zijn verzameld worden deze vervolgens afgezet tegen een project-, bedrijfs-, of industriebenchmark om inzicht te krijgen hoe het product presteert. Zoals bijvoorbeeld de System Usability Scale of Net Promoter Score.

Van prototype test naar product launch

Benieuwd hoe BestelBewuster haar prototype heeft laten testen en zich zo heeft weten voor te bereiden op de product launch? Door een combinatie van gemodereerd en ongemodereerd usability-onderzoek zorgden ze ervoor dat ze goed voorbereid waren.

Lees de volledige klantcase en ontdek wat de kracht is van het testen van prototypes voordat je live gaat. 

Bekijk de klantcase

A/B prototype testen

Dit type test wordt ook wel de vergelijkende user test genoemd en kan gedurende elke fase in de designcyclus worden ingezet. In een vergelijkende test worden meerdere designs uitgezet bij testers. Dit kunnen bedrijven doen door zelf meerdere designs te maken, maar ook door een eigen design te vergelijken met die van de concurrentie. 

Door meerdere varianten te laten testen krijg je inzicht in wat wel en niet werkt. Vaak wint het ene design het niet van het andere design, maar worden goed werkende elementen beide verschillende designs meegenomen in één nieuwe design.

 

Veelgestelde vragen

Prototypes testen is waarschijnlijk niet iets wat je elke dag doet. Daarom hebben we de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet.

Via het platform van User Sense kun je bijna alle prototypes testen. Alle prototypes via waar je met een externe URL naartoe kunt linken, kunnen worden getest. Dat betekent dat de volgende tools in elk geval ondersteund worden:

 • Adobe XD
 • Figma
 • Sketch
 • Invision
 • Proto
 • InDesign
 • Zeplin

Zeker! Veel van de onderzoeken die we doen zijn onderdeel van een redesigntraject. Afhankelijk van de branche en onderzoeksvragen die je hebt, wordt hiervoor een pakket op maat gemaakt.

Snel weten waar je aan toe bent? Boek dan een demo met ons​​​​​​​. 

User Sense heeft dit op moment ruim 10 000 actieve testers.

Onze testers zijn voornamelijk woonachtig in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Doordat de pool van User Sense vrij jong is, zijn we vaak in staat ook te werven voor complexe respondentenprofielen. 
 

Dit is afhankelijk van de onderzoeksmethodologie die er wordt gekozen. Zo gaat het uitvoeren van unmoderated user test sneller dan moderated user tests. De gemiddelde doorlooptijd van unmoderated testing is twee weken, moderated testing drie weken. 

Sneller inzicht nodig? Indien het onderzoek op voorhand wordt ingepland, kunnen de resultaten binnen 5 tot 7 werkdagen worden opgeleverd. 

Dat kan worden geregeld. Via het platform is het mogelijk om zelf mensen uit te nodigen voor deelname aan onderzoeken, waarbij wordt voldaan aan de AVG-regelgeving. Indien gewenst kan User Sense zorgdragen voor de planning en uitbetaling van de testers. 

Let op: het is aan te raden het prototype ook te laten testen door testers die nog geen klant zijn. Dit leidt tot meer kritische inzichten, waardoor het prototype ook kan worden geoptimaliseerd voor testers die nog niet bekend zijn met het product. 

Ja, het is mogelijk om collega's of klanten de sessie te laten bijwonen als observator. Zij kunnen helpen met het toevoegen van onderzoeksaantekeningen en deelnemen aan de chat. Om ervoor te zorgen dat de tester zich niet al te veel bekeken wordt, nemen observators niet deel aan het gesprek. In de praktijk betekent dat de webcam en de microfoon van de observator altijd uit staat. 

Jouw prototype (laten) testen?

Boek dan een vrijblijvende demo of download het voorbeeld UX-onderzoeksrapport.