Prototype testen? Krijg feedback van je doelgroep.

Heb jij een nieuw prototype gemaakt en ben je benieuwd hoe deze wordt ervaren door gebruikers? Met de tool van User Sense test je snel met gebruikers uit jouw doelgroep. 

Prototype gemaakt met Figma, Sketch, InDesign, Invision, Proto.io of Adobe XD? Dan kun je eenvoudig de link met ons delen zodat deze getest kan worden. Zowel op desktop, tablet en mobiel. 

Wil je zelf het gebruikersonderzoek uitvoeren en heb je alleen respondenten nodig? Ook dan kunnen wij je verder helpen. 

 • Meer dan 7500 respondenten in onze pool
 • Ontdek waar gebruikers tegenaan lopen en verbeter je prototype
 • Snel en voordelig testen via ons platform
prototype testen

Test je prototype met onze respondentenpool

Werf jouw doelgroep met onze pool van respondenten. Zelfs met een klein aantal usability testen kun je inzicht krijgen in de knelpunten op jouw website of app. Meer over waarom je er goed aan doet om de usability te testen, lees je in het artikel over usability testing.

Over het algemeen kun je op verschillende momenten testen:

 1. Je hebt een website of app die al live is, maar je bent benieuwd hoe je de UX kunt verbeteren
 2. Je bent bezig met het ontwikkelen van een website of app en wil een prototype testen
  1. Het testen van usability voor mock-ups en niet-interactieve prototypes
  2. Het testen van prototypes met interactieve elementen
  3. Het testen van de usability in de fase voorafgaand aan de livegang

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende fases van het testen van prototypes en welke variant van usability-onderzoek daar het beste bij past. 

Gebruik maken van onze pool van 7500 respondenten om jouw prototype te testen? 

Respondenten werven
 

user test prototype

User tests als onderdeel van de sprints

Met het platform van User Sense kun je user tests als vast onderdeel van het ontwikkelproces en sprints laten uitvoeren. Zo krijg je tijdens het ontwikkelen al feedback van gebruikers binnen, zodat je zeker weet dat je de goede kant op beweegt. 

Dat brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • Usability testing laat zien waar gebruikers tegaanlopen en welke elementen in het design niet werken zoals je had voorzien. Je bespaart veel tijd en geld om fundamentele veranderingen in het design in een voeg stadium door te voeren, waardoor je niet alleen een beter product ontwikkelt maar ook sneller live kunt gaan. 
 • Door het bekijken van de usability test video’s zie je met eigen ogen hoe gebruikers een website of app gebruiken. Je leert potentiële gebruikers écht kennen, waardoor het makkelijker is om een product te ontwikkelen dat aansluit bij hun behoeftes.

Zo kan een prototype test eruit zien

Feedback van de doelgroep om je prototype nog beter te maken.

👋 Demo aanvragen
 

Testen van mock-ups en niet-interactieve prototypes

Dit type test wordt ook wel een verkennende user test genoemd, waarbij schetsen of mock-ups van een website of app wordt getest. Omdat de tester het prototype nog niet kan gebruiken, is het aan te raden een moderator bij de gebruikerstest aanwezig te hebben. Dit type testing wordt ook wel concept testing genoemd, waarbij je vaak gebruik maakt van gemodereerde user tests​​​​​​​. 

Dit type test kun je afnemen in een usability lab of online. 

In deze vroege fase van het ontwikkelproces zou het design team geïnteresseerd kunnen zijn in hoeverre de interface:

 • De gebruiker helpt om zijn doelen te behalen;
 • Duidelijk maakt welke stappen de gebruiker moet voltooien;
 • En navigeren naar verschillende pagina’s eenvoudig maakt.

Het testen van een product vroeg in de ontwikkelcyclus is van onmiskenbare waarde. Zo vinden fundamentele beslissingen over het design al vroeg in de cyclus plaatst, die doorwerken op de fases die daarop volgen. Door een eerste versie al in een vroeg stadium te testen kan veel tijd en geld worden bespaard.

Testen van interactieve prototypes

Dit type test wordt ook wel de assessment test genoemd. In deze fase test je een product dat al wat functionaliteiten heeft ingebouwd en waarin de tester zonder moderator door de website of app heen kan bewegen. Het hebben van een moderator is dan ook niet noodzakelijk en de test kan zowel online als in een usability lab plaatsvinden. 

Prototype gemaakt in FigmaSketchInDesignInvisionProto.io of Adobe XD? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je te testen op mobiel, tablet en desktop.

In de assessment test is het prototype doorklikbaar en kunnen respondenten navigeren door middel van hotspots. Kenmerken voor een assessment test is dat: 

 • Testers niet alleen feedback geven, maar taken ook daadwerkelijk uitvoeren
 • Dit type zich goed leent voor voor unmoderated usability testing
 • Er een grotere focus ligt op het verzamelen van kwantitatieve usability metrics (SUS, NPS, error rate, task to completion, time to completion, etc.)

Met meer dan 7500 respondenten in onze pool, kunnen wij je hier goed bij helpen. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen?

👋 Boek een gratis demo

Test je prototype voor livegang

Dit type test wordt ook wel de validatie- of verificatietest genoemd. Deze test vindt plaats aan het einde van de ontwikkelcyclus, vlak voordat het product op de markt wordt gebracht. Net zoals bij fase twee kan dit type test online worden voltooid, zonder moderator. 

De validatietest is veel opzichten hetzelfde als de assessment test, maar verschilt op drie punten:

 • Usability criteria waar het product aan moet voldoen zijn voorafgaand aan de test opgesteld. Dit kunnen kwantitatieve variabelen zijn zoals de error rate of time to complete, maar ook of eerder ontdekte problemen die nu zijn verholpen. 
 • De tester heeft heel beperkt of helemaal geen contact met de eventuele moderator
 • Het verzamelen van kwantitatieve data heeft de meer focus

Wanneer bovenstaande datapunten zijn verzameld worden deze vervolgens afgezet tegen een project-, bedrijfs-, of industriebenchmark om inzicht te krijgen hoe het product presteert. Zoals bijvoorbeeld de System Usability Scale of Net Promoter Score.

A/B prototype testen

Dit type test wordt ook wel de vergelijkende user test genoemd en kan gedurende elke fase in de designcyclus worden ingezet. In een vergelijkende test worden meerdere designs uitgezet bij testers. Dit kunnen bedrijven doen door zelf meerdere designs te maken, maar ook door een eigen design te vergelijken met die van de concurrentie. 

Door meerdere varianten te laten testen krijg je inzicht in wat wel en niet werkt. Vaak wint het ene design het niet van het andere design, maar worden goed werkende elementen beide verschillende designs meegenomen in één nieuwe design.

 

a b prototype test

Jouw prototype (laten) testen?

Boek dan een demo met ons zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. En geen zorgen, een demo is altijd gratis en vrijblijvend.